menu

18:10
Вивчення програмування в школі

Вивчення програмування в школі – це не лише про набуття вміння складати програми, а й про співпрацю, відповідальність, наполегливість та креативність. Як сформувати ці навички та риси характеру під час уроків з інформатики? Розповідає Oksana Pasichnyk, учителька інформатики НВК «Школа-гімназія «Сихівська», м. Львів.

Щоб підкреслити практичну значимість програмування, Оксана Пасічник на уроках застосовує аналогію з повсякденними процесами та явищами. Спочатку відбувається пошук стратегій безмашинного розв’язання проблеми, далі розпочинається робота з програмування. Приклад реалізації такого підходу – впорядкування чисел за зростанням з формалізацією всіх кроків.

Як перетворити алгоритми на цінні практичні прийоми? Це вдасться за допомогою яскравих аналогій, що добре запам’ятовуються. Оксана пояснює алгоритм обміну значень двох змінних на прикладі двох коробочок. Згодом вона використовує стратегію розв’язання цієї задачі як основу для пояснення складніших алгоритмів. Тому учні Оксани знають як перевозити рояль у зламаному ліфті :)

У сучасному світі всі проекти реалізують командами. Тому навички командної роботи такі ж важливі, як і написання коду. Сформувати взаємну відповідальність вдасться під час розв’язанні задачі кількома учнями. Адже щоб отримати правильний результат, кожному учню необхідно виконати свою частину роботи та об’єднати зусилля. Хорошим прикладом стане вивчення шифру Цезаря, коли відбувається взаємний контроль, а будь-які помилки учні усувають навіть без втручання вчителя.

Ще більше цікавих методик і прикладів – у відеорекомендації.Переглянути відео Тому не гайте часу, переглядайте їх та інтегруйте у свою роботу! А вже завтра ми опублікуємо другу частину відео.

Рекомендації, створені у рамках проекту «Оновлення програм для базової загальної середньої освіти (5-9 класи)», розміщені на сторінці ed-era.com/mon59.

*Проект публічного обговорення навчальних програм реалізований у партнерстві освітнього проекту EdEra та Міністерство освіти і науки України за сприяння Міжнародний фонд "Відродження".

: 331 | : LYAO | : програмування, інформатика 2017, методичні рекомендації | : 0.0/0
: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: